Palju kära ja inimeste tunnetega manipuleeriv dokfilm: Jesus Camp

Plaanisin selle filmi kohta ammu infot üles panna. See film kogus tuure ka mujal maailmas enne kui ETV selle eetrisse paiskas. Muide seda tehti vahejätkuks, kui oli mingi islamikamrajura dok film eelnevalt. Dokfilm ise siis võtab luubi alla liikumise, mis õpetab lastele piibli sõnumit aga kus koos selle liikumisega sõnumiga käib kaasas ka tervalt rõhutatav sõnum oma riigist – maast ja rahvusest.

Mainime siinjuures ära, et ETV siis meie rahvusringhääling allub nüüdseks EL ametlikule välispoliitikale ja muule ettekirjutistele. Viimase hulka käib ka pisitasa propaganda et üleüldse usud ja rahvuslus (veidi rohkem rahvuslust on natsionalism) on lõppeks ühtsele euroopale ohtlikud  ja halvad asjad. Juurime välja usud ja rahvuslused saame uue maailmakorraduse – ühtse eruroopa, see aeg seisab tulevikus ees. Et kustmaalt jookseb piir rahvuslik tunnetus ja natsionalism või veel äärmuslik fašism. See selleks aga …

Kas mõni kristlane nägi ka filmi?

Filmi tegijad suudavad sadade tundide materjalide seast panna kokku täpselt seda mida tahavad!!! Film on kui taies ja lõuend kuhu filmi loojad ja tegijad panevad mis neile oluline on ja mida näidata tahavad. Sa võid puht neutraalses vanadekodus filmida 30 t. asju ja sellest pigistada välja ülimalt positiivse ja heas valguses dok kaadri või põrmustada kui vanadekodusid kohana ja teha väga sünge film! Seega oleme arvustamisel targad ja ärme mõista juba ette kohut! Filmi osalejad olid evangeelsed kristlased ja jumala lapsed: pojad ja tütred nagu meie ja tegemist oli ühe konkreetse noorteteenistusega!

Eks esialgu võib nö. silmakirjalikult vagurad ja rafineeritud soome-ugmurdid tõsiselt ära ehmatada!

Samas mul tekkis filmi vaadates küsimusi oi kui palju.

Filmi tegijad kasutasid lähivõtteid ja kaadreid kui lapsed nutsid ja tõstsid häält käed ülestõstetuna jms. et vaadake neid! Samas nutsid nad patu ja meeleparanduse, oma koolide ja maa pärast. Tavaliselt rock kontserdil on veel jubedamad kaadrid lava ees, kus nutetakse ja tõstetakse käsi kellele – millele ja mis mõju sellel on?

Et veidi radikaalne kraam ja lähenemine sellel noorteteenistusel. Samas kui süveneda ka mis oludes need noored elavad ja on: vägivald, narkootikumid, elu mõttetus jms. elupõletamine ja kaos. Et mida siis ILMA JEESUSETA ja RADIKAALSE JUMALA JUURDE TULEKUTA muud välja pakkuda on. Ma ise pöördusin samuti kui olin 17 ja olin otsinud tõde ja proovinud pea kõike – tulemus oli tühjus!

Ühesõnaga dok.filmi tegijatel õnnestus eesmärk – tekitada vaatajas hunnik segaseid tundeid!

Olin oma pojaga kord ühe polikliiniku traumapunktis, ootasime seal pingil ja päevasel ajal oli ETV-s kordus ja inimesed pinkidel vaatasid lae all telekast seda filmi. Mõnele tuli selline õudne pilk kui ta nägi neid lapsi seal nutmas ja hüüdmas ja veidi “kreisi jutlustajat” hüüdmas midaiganes lastele.

Välismaal leiab poognate kaupa saite ja väljaandeid mille raames ja artiklite all selleteemaline vaidlus ja arutelu on ka käinud. Seega võib tõdeda et film nikerdati massidele ja kuulsaks saamise nimel ning sisuosa filmikunsti mõttes kannatas! Ma usun, et taolise nn. “dokfilmi” annanb kokku väänata pea igas koguduses, kus võtta üles 300h igapäevast usuelu, kus mõni vend põlvili – silmili maas palub Jumalalt jõudu, et saaks vabaks millest iganes ja siis võtta muid uskmatutele imelikke kaadreid ja need kokku keevitada, st. annab palju mängida. Samas üks huvitav artikkel-arutelu on siin On Fire at Jesus Cam

Selle kristliku-noorteteenistuse www.kidsinministry.org ja siis õigemini koguduse kohta võid lisa uurida: www.pcpf.org parandage kui midagi valesti aru sain, see on nende koduleht.

Filmi peakangelane on: Becky Fischer, tema kohta võid lugeda siit.

Ja veel midagi, Ameerikamaal osad nö. kultuurikristlased tunnevad muret ja peavad imelikuks isegi sellise sümboolika levitajaid: www.armorofgodpjs.com ja mõttemalli, et võtta Piiblist võrdumine kristlasnoortele eeskujud. Muide ka siin foorumis on analoogset sümboolikat võimalik leida. Asi on puht vaimne tunnetamise küsimus, kas osad peavad Jumala Sõna selleks mis Ta on või mitte, kas on see reaalsus või mitte ning mida ja kuidas me sealt asju välja loeme.

Mnjaa …

——————————————————

Dokfilmi tutvustus ETV kodulehel:

Jeesuse laager – Jesus Camp
USA 2006 84 min. IMDB tt0486358
K 26. septembril kell 22.25,
kordus N kell 13.50

Usuline innukus on Ameerika Ühendriike saatnud läbi aegade. Tänasel usumaastikul on esile kerkimas kiiresti kasvavad karismaatilised evangelikaalsed (NB! Mitte segi ajada evangeelsetega!) kogudused, mille mõju kasvab ka riigi poliitilises elus. Heidi Ewingi ja Rachel Grady film tutvustab vaatajale ühe niisuguse koguduse lastelaagrit. Tutvume Lewvi, Racheli ja Toryga, kes kõnelevad meile oma elust, arusaamadest ja tulevikuplaanidest.

“Jeesuse laager” on film, mis tõstatab väga palju küsimusi. Mil määral on vanematel õigus määrata ja kontrollida oma laste maailmavaadet? Kus muutub kasvatus ja religioon manipuleerimiseks? Millised on lapse õigused oma maailmavaatele ja usule? Kust ammutab koduõppel tsenseeritud haridust saav laps teadmisi erinevate maailma mõistmise viiside kohta, et üldse olla võimeline isiklikke teadlikke valikuid tegema? Kuidas kujuneb tolerants, respekt ning võime dialoogiks must-valgeks muudetud maailmas, kus inimesed jagunevad “päästetud omadeks” ja “teisteks”? Autorite sõnul ei ole selles filmis lihtsaid vastuseid.

Ja veel – enne, kui lasta filmi vaatamisel end emotsioonidest haarata, võiks korraks mõelda – kuidas suhtuksime asjasse siis, kui film käsitleks näiteks põlisrahvaste õigust oma laste ilmavaadet ja haridust kujundada…

Film kandideeris käesoleval aastal parima dokumentaalfilmi Oscari auhinnale.

Filmi trailer siin. Filmi saab vaadata ka internetis – Google Video pakub seda siin.

———————————————-

Mõned negatiivsed ateistide veebikommentaarid:

maiki, 02.10.2007 21:04
ma olin täiesti sokeeritud,mis toimub?? lapse nii väga kannatasid-ma ei suutnud lõpuni vaadata.

Teadusemees, 26.09.2007 11:25
Sihukeste laagrite korraldajad ja lastele sihukese räige ajupesu tegijad tuleks inimsusevastastes kuritegudes süüdi mõista ja maha lasta.

Chris ütleb: 27.09.2007 kell 13:04
Pean patt tunnistama, olen olnud ühe EEKBL koguduse pühapäevakooliõpetaja…olen selliseid asju näinud…enam õpetaja ei ole…asjad on veel karmimaks läinud. Nemad leiavad et meil pole usku, meie et nad mõjutavad lapsi. Igal juhul tegin juba mitmed aastad tagasi selle kiriku listis üleskutse kaitsta lapsi ajuloputuse eest. Kokkuvõttev tulemus oli, et teisitimõtlejad said listist suuska.

cochrane ESTONIA 14. märts 2008 kell 2:31
Selliseid usulaagreid ja ajupesu ei poolda vähimalgi määral, kuid taolised filmid meenutavad sageli just seda sama, millele nad tähelepanu tahavad juhtida. Need häälte venitamised ja moonutamised ei kuulu dokumentaalfilmi, mis tõsisest teemast rääkida tahab. Küllap see on aga massidesse jõudmisel abiks.

Ka meie eestikeelses küberruumis on uskmatud filmist hirmuga ja judinatega kõnelenud: siin ja siin ning siin ja veel siin.