Dokumentaalsari Sajandi usk, 1917-1928. Utoopia pääseb võimule (La foi du siecle, Prantsuse 1999)

Ameerika, Venemaa, Hiina ja Euroopa arhiivimaterjalidel põhinev neljaosaline ülevaade kommunismi ajaloost 20. sajandil. Sarjas otsitakse eelkõige vastust küsimusele, miks leidis kommunism hoolimata nõukogude režiimi kuritegudest kogu maailmas poolehoidjaid. Filmi on kokku pannud rahvusvaheline ajaloolaste meeskond ning ajaloole ja geopoliitikale spetsialiseerunud ajakirjanikud Patrick Rotman ja Patrick Barberis. 

ETV on vaikselt ja tasa ja targu hakanud siis ka korralikke asju näitama välisilmas ja muid filme. Soome YLE TV 1 ja 2 on loomulikult teine tase ja klass omaette. Ma pean silmas soomlastele tõlgitud, SAT TV kanalid on ka kena aga nad on vaid ühekeelsed ja kindla regiooni kanalid on limiteeritud programmiga.

Ootame põnevusega, et ETV ostab lähiajal sisse ka analoogseid väga huvitavaid ja silmaringi avardavaid dokfilme. Võtku soomlastest selles asjas eeskuju, olen 10 aasta jooksul saanud Soome YLE TV 1 ja 2 läbi väga õnnistatud. Mul lihtsalt soome keel tugevam kui spetsiifiline inglise keel, kus nii mõnigi asi lendab üle pea, mis on tavakeelest ja terminitest väljas.

Soovitan soojalt: SAJANDI USK – kommunismi telgitagustest!

Dok sari algas sõnadega, mis olid väga rabavalt öeldud. Kurjus ja põrgu on ennast võõbanud inimlikkuse ja ideaaliga, mis on aga võlts!

Esmaspäeva hilisõhtuti: 00:10
Kordus T 14.25
 
Vaata kindlasti, see on ilustamata materjal. Dok.filmi tegijad tsiteerisid ühte kuulsat aforismi, et kommunism on kurjuse sokolaadist mask, mis aja jooksul laguneb ja pudeneb ja ilmsiks tuleb kole tegelikkus.
 
Häid filmielamusi …

Antti Loodus