An-inconvenient-truth_2

Tahaks teile tutvustada väga huvitavat ja olulise sõnumiga filmi, USA presidendikandidaadi Al Gore filmi – An Inconvenient Truth, mis räägib kliima soojenemisest ja lähenevast globlaasest katastroofist? “Ebamugav tõde” juba praegu Ameerika üks edukamaid dokumentaale. Endisest Ameerika Ühendriikide asepresidendist Al Gore’ist on saanud kirglik kliimasoojenemise küsimuse aktivist, kes pühendunult panustab seadustesse ja elustiili propageerimisse, mis aitaks leevendada ülemaailmset ohtu.

Kas keegi on ka filmi vaadanud? Mis tunded ja mõtted kerkisid esile peale filmi vaatamist? Lisa oma mõtteid ja kommentaare selle postituse all kommenteerimise aknasse.

Kes pole filmi näinud, siis võin laenutada. Ma ei teagi kas Eesti videolevis see tõlgitud versioonina on? Ma vaatasin a’la Google Video laadses kohas väiksest aknast. Sai ka seda tikutopsi suurust videot alla laadida.

Mnjaa, tundub et planeet, suurriigid, tööstus-raha-haid ei ole huvitatud sellest teemast, kuna asi on nii kaugele juba veerenud ja läinud.

Ka Piibel ennustab asjade – langenud inimeste omavoli ja peremehetsemise peatset lõpp, kus Jumal sõelub seda planeeti – aganad välja ja plats lüüakse puhtaks, õelad ei jää maale elama!

An Inconvenient Truth – filmi lühitutvustus, ülevaade

Pikem kirjeldus:

An Inconvenient Truth – “Ebamugav tõde”
Davis Guggenheim (2006) 95min.

Dokumentaalfilmis näeme muhedat Al Gore’i sülearvuti portfellis mööda maailma ringi sõitmas, et tuua mõistetaval ja veenval viisil kuulajateni hulga teadlaste poolt tõestatud fakte globaalsest soojenemisest, selle juba teoks saanud mõjust meie keskkonnale ning katastroofilistele tagajärgedele, mis meie planeeti ootavad, kui maailma valitsejad ja kodanikud midagi ette ei võta. Globaalne soojenemine on täna reaalsus. Lumiste talvede asemel hakkavad olema vihmased talved – permanentne sügis, mille on põhjustanud inimtegevus. Al Gore väidab, et kui me midagi ette ei võta, jõuab planeet maa 10 aasta pärast nö kriitilisse punkti, millest tagasipöördumine ei ole enam võimalik ja liikumine toimub meie tsivilisatsiooni ja planeedil Maa elavate liikide hävimise suunas.

Oma presentatsioonis näitab Al Gore dramaatilisi kaadreid, muuhulgas kuulsat fotot “Earthrise”, mille tegi esimene ameerika kosmonaut kosmosest. Seejärel näeme rida hilisemaid fotosid, kust väga selgelt paistab, kuidas liustikud ja järved on kokku kuivamas, lumed sulamas ja kaldajoon taganeb tempokalt. Al Gore esitab murettekitavat statistikat: 10 soojemat aastat maailma ajaloos on olnud just 14 viimase aasta jooksul. Eelmisel aastal koges Lõuna-Ameerika esimest orkaani, Jaapan ja Vaikne ookean püstitavad taifuunide rekordeid. Floridat laastas ennekuulmatult metsik orkaan Katariina. Golfi hoovuses on toimunud pöördumatud muutused. Polaarne jää näitab, et süsihappegaasi on atmosfääris palju rohkem, kui seda eales on olnud. Kunagi arvati, et sellised kliimanähtused esinevad ringidena. Gore seisab graafiku ees selgitades tõuse ja langusi läbi sajandite. Neis on tõesti tsükliline seaduspärasus, kuid viimastel aastatel liigub graafik aina ülespoole, aina kõrgemale ja kõrgemale. Gore väidab, et kuigi teadlaste seas on 100protsendiline üksmeel, siis ajalehtede ja ajakirjade andmebaasi otsing näitab, et 57% kahtlevad globaalses soojenemises ning üksnes 43% usuvad sellesse. Gore väidab, et need numbrid on 90ndatel energiatööstuste poolt algatatud valeinformatsiooni kampaania tulemus. Sama starteegiat kasutasid aastaid ka tubaka toodete kaitsjad. Karismaatiline Al Gore on filmiga teinud sensatsioonilise tagasipöördumise laiema avalikkuse ette. Filmi sõnum, et kliimasoojenemine on palju ohtlikum kui Al-Qaeda ja terrorismisõjast kurnatud ameeriklased on õnnelikud, et teemapüstitus on muutumas.

Režissöör Davis Guggenheim kasutab sõnu, kujundeid ja Gore tabavaid faktiesitlusi, tulemuseks on võluv ja haarav film. Võlgneme endale selle filmi vaatamise. Vastasel korral tuleb meil kunagi oma lastelastele seletada, miks me otsustasime seda mitte teha. Al Gore’i sõnum on ühene: iga indiviid saab panustada maailma kliima kaitsmisesse meie ja järgnevate põlvkondade jaoks. Mida me saame ette võtta? Arendada ja kasutada alternatiivseid energiaallikaid, liikuda kiiresti hübriid- ja elektriautode poole, investeerida raha ühistransporti, säästa energiat majades jne. See ei ole igav maailmalõpukuulutus, vaid kasulik film kuulamaks, mida saab igaüks ette võtta.

Filmil on eestikeelsed subtiitrid

Filmi ametlik koduleht

Vaata ka filmijuppi: Save The Planet – Watch This

Pealtvaataja – tunnistaja selle planeedi looduse ja ilu mustamist ja hävitamist …

TruthFilms

An-inconvenient-truth_3

An_in_convenient_truth